top of page

KERSTCONCERT HERMAN VAN VEEN in de GROTE KERK NAARDEN 20-12-2017 Herman komt met een groep uitgeleze

Herman van Veen

zingt en vertelt

van Kerstmis.

Grappig, ontroerend

soms verwarrend.

Over hoe het was op school,

thuis,

over hoe het nu is

in een tijd van halflege kerken

en stampend volle parkeergarages.

Tijdens Kerstmis zijn we allen even Wijzen.

In de supermarkten modder en gedrang.

Lekkernijen voor verlaagde prijzen

leiden tot een aanval op de toonbank van

mensen zeulend met cadeaus:

traditioneel

is men zo zijn eigen koning en kameel.

Plastic tassen, dozen, groot en klein,

weggetrokken dassen, scheve petten.

't Ruikt naar jenever, mandarijnen, tijm,

naalden, vis, kaneel en goudrenetten.

Chaos, en de weg naar Bethlehem

is door sneeuwval tijdelijk gestremd.

J. Brodsky

Biografie

Herman van Veen (Utrecht, 14 maart 1945) is een virtuoos en veelzijdig podiumkunstenaar met een indrukwekkende staat van dienst. Geen Nederlandse artiest wordt zo gevierd in de internationale theaters als deze Utrechtse duivelskunstenaar. L’Olympia Parijs, Carré Amsterdam, Friedrichstadtpalast Berlijn, Carnegie Hall New York, schijnbaar moeiteloos zingt hij zijn repertoire in vijf talen. In 1965 beklom Van Veen voor het eerst het podium en sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond.

Hij speelt viool, zingt, schrijft, componeert, regisseert, acteert, schildert en is de geestelijke vader van de stripfiguur Alfred Jodocus Kwak. Van zijn hand verschenen tot op heden 182 cd’s, 26 dvd’s en een zeventigtal boeken waarvan sommige in twintig talen vertaald. Van Veen zet zich al meer dan vijftig jaar actief in voor de rechten van het kind, is jarenlang goodwill-ambassadeur voor Unicef en mag zich – naast de vele internationale onderscheidingen die hem ten deel vielen- Professor Honoris Causa van de Martin Buber University Brussel/Kerkrade noemen en heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. Herman is drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

foto Pim Ras

bottom of page